late collision σε συσκευές Cisco

Στις συσκευές Cisco, ένας από τους μετρητές που τηρούνται για κάθε διεπαφή είναι τα late collision. Κατά τη Cisco, αν τηρούνται οι προδιαγραφές καλωδίωσης σε ένα τοπικό δίκτυο, τότε οι πιθανές συγκρούσεις (collisions) θα συμβαίνουν προτού μια διεπαφή στείλει τα πρώτα 64 byte του πακέτου. Στην περίπτωση που η σύγκρουση συμβεί μετά τα 64 byte, τότε ανιχνεύεται ως late collision.

Μπορεί να οφείλεται σε:

  1. μεγαλύτερο μήκος καλωδίων από εκείνο που ορίζουν τα πρότυπα, ή
  2. σε ασυμφωνία της ρύθμισης Duplex σε συνδεδεμένες διεπαφές.

Facepalm of the day 2

Cisco devices will commit a command that you typed in configuration mode when you hit Ctrl+Z to fall back to enable mode.

For example, while configuring an interface, if you type shutdown and then press Ctrl+Z to exit configuration mode, the shutdown command is executed. Note, that this does not happen in PacketTracer, but it does happen in GNS3, and -of course- on real devices.

show ip eigrp interfaces detail

Εμφανίζει λεπτομέρειες για τις διεπαφές ενός δρομολογητή οι οποίες έχουν ρυθμιστεί να συμμετέχουν σε δρομολόγηση EIGRP, είναι σε κατάτασταση Up/Up και δεν είναι Passive. Μεταξύ άλλων, εμφανίζει τις ρυθμίσεις Hello timer για κάθε διεπαφή.

Αν ο δρομολογητής έχει πολλές διεπαφές, και το αποτέλεσμα είναι δυσανάγνωστο, μπορείτε να περάσετε ως παράμετρο το όνομα της διεπαφής, για παράδειγμα:

show ip eigrp interfaces detail FastEthernet 0/1

Ρύθμιση CentOS 6 ως Router

Ένας παλιός υπολογιστής, με παρωχημένο υλικό και ταπεινές δυνατότητες, μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετήσει διάφορους χρήσιμους σκοπούς, αν έχει εγκατεστημένη μια σωστά ρυθμισμένη διανομή Linux. Αυτός ο οδηγός περιγράφει πώς μπορείτε να ρυθμίσετε ένα σύστημα με CentOS 6 ώστε να λειτουργεί ως δρομολογητής δικτύου (router).

Read More →

LNX-BBC

Η διανομή LNX-BBC, προηγουμένως γνωστή ως BBC Linux, ήταν μια μικρού μεγέθους διανομή, ικανή να χωρέσει σε CD-ROM μεγέθους επαγγελματικής κάρτας. Προοριζόταν για Live χρήση, ειδικά για διάσωση ενός συστήματος που δεν λειτουργούσε κανονικά.

Η τελευταία έκδοση κυκλοφόρησε το 2005.

xf86config

Το xf86config είναι ένα βοηθητικό εργαλείο για την αρχική ρύθμιση του εξυπηρετητή γραφικών XFree86 3. Έχει το ίδιο όνομα με το αρχείο ρυθμίσεων του εξυπηρετητή (XF86Config), αλλά με διαφορετική χρήση πεζών και κεφαλαίων.

Τόσο το εργαλείο αυτό όσο και η έκδοση 3 του εξυπηρετητή θεωρούνται ξεπερασμένα (προς όφελος του X.Org), και αν χρειαστείτε να το χρησιμοποιήσετε σε κάποιο απαρχαιωμένα σύστημα είναι πολύ πιθανό να μην μπορείτε καν να το βρείτε για να το εγκαταστήσετε.

/etc/X11/xorg.conf

Το αρχείο xorg.conf στον φάκελο /etc/X11 (ή ενδεχομένως στο /etc) είναι το αρχείο ρυθμίσεων του εξυπηρετητή γραφικών X.Org.

Σύνταξη

Το περιεχόμενο του αρχείου χωρίζεται σε ενότητες (sections), οι οποίες ελέγχουν διαφορετικές πτυχές της λειτουργίας του γραφικού περιβάλλοντος.

X.Org

Ο εξυπηρετητής X X.Org χειρίζεται την απεικόνιση του γραφικού περιβάλλοντος. Είναι ο προεπιλεγμένος εξυπηρετητής γραφικών των περισσότερων διανομών Linux από το 2004 και μετά, οπότε αντικατέστησε τους XFree86 3 και XFree86 4, για λόγους άδειας χρήσης λογισμικού των τελευταίων.

Ρύθμιση

Η ρύθμιση του X.Org μπορεί να γίνει είτε με επεξεργασία του αρχείου ρυθμίσεων, είτε με βοηθητικά εργαλεία, όπως το Xorg που εγκαθίσταται μαζί με τον εξυπηρετητή, το system-config-display (σε συστήματα Red Hat, Fedora ή CentOS) και το xorgcfg.

Εργαλείο Xorg

Για μια αρχική ρύθμιση του X.Org, ενώ δεν τρέχει ο εξυπηρετητής, εκτελέστε:

Xorg -configure

Αυτό θα δημιουργήσει ένα αρχείο με το όνομα xorg.conf.new μέσα στον φάκελο /root, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε τις δικές σας τροποποιήσεις.

Δείτε επίσης

system-config-display

Το system-config-display είναι ένα βοηθητικό εργαλείο γραφικού περιβάλλοντος, για την παραμετροποίηση του εξυπηρετητή γραφικών X.Org ή XFree86 4.

XFree86 4

Ο εξυπηρετητής X XFree86 4, στην έκδοση 4.8.0 είναι η τελευταία κυκλοφορία της σειράς XFree 86. Γύρω στο 2004, για λόγους αδειοδότησης του λογισμικού, οι περισσότερες διανομές υιοθέτησαν τον X.Org. Έκτοτε, ο XFree 86 συνέχισε να αναπτύσσεται για μερικά χρόνια ακόμα. Η τελευταία έκδοση κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2008.

Ρύθμιση

Η ρύθμιση του XFree86 4 μπορεί να γίνει είτε με επεξεργασία του αρχείου ρυθμίσεων, είτε με βοηθητικά εργαλεία, όπως το XFree86 που εγκαθίσταται μαζί με τον εξυπηρετητή, το system-config-display (σε συστήματα Red Hat, Fedora ή CentOS) και το xf86cfg.

Αρχείο ρυθμίσεων

Το αρχείο ρυθμίσεων του εξυπηρετητή XFree86 4 ονομάζεται συνήθως XF86Config-4 και βρίσκεται στο /etc ή στο /etc/X11. Για λόγους συμβατότητας με την προηγούμενη έκδοση XFree86 3, μπορεί να ονομάζεται και XF86Config.

Η σύνταξη του αρχείου ρυθμίσεων είναι ίδια με του εξυπηρετητή X.Org, μια που ο X.Org αποτελεί συνέχεια του XFree86 4. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το /etc/X11/xorg.conf.

Εργαλείο XFree86

Για μια αρχική ρύθμιση του XFree86, ενώ δεν τρέχει ο εξυπηρετητής, εκτελέστε:

XFree86 -configure

Αυτό θα δημιουργήσει ένα αρχείο με το όνομα XFree86Config.new μέσα στον φάκελο /root, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε τις δικές σας τροποποιήσεις.

Δείτε επίσης

About

Hello, I'm Marios Zindilis and this is my website. Opinions are my own. You also find me on LinkedIn and GitHub.

Unless otherwise specified, content is licensed under CC0.

Search