xorgcfg

Το εργαλείο xorgcfg είναι ένα βοήθημα γραφικού περιβάλλοντος για την παραμετροποίηση του εξυπηρετητή γραφικών X.Org, ενόσω αυτός τρέχει. Θεωρείται ξεπερασμένο, και δεν υπάρχει στις πρόσφατες εκδόσεις των διανομών Linux.

Accelerated-X

Ο εξυπηρετητής γραφικών Accelerated-X είναι μια κλειστού κώδικα υλοποίηση του συστήματος X. Διαθέτει δικό του λογισμικό οδήγησης συσκευών, και δικά του αρθρώματα του πυρήνα Linux. Ως εκ τούτου, είναι πιθανόν να λειτουργήσει με συσκευές με τις οποίες οι εξυπηρετητές ανοικτού κώδικα δεν λειτουργούν, ή ακόμα να διαχειριστεί συστοιχίες οθονών (π.χ. videowall).

Δείτε επίσης

Bash tips

Δύο μικρά tips.

Read More →

XFree86 3

Ο εξυπηρετητής X XFree86 3 είναι η παλιά και πλέον παρωχημένη έκδοση της σειράς XFree 86. Η τελευταία έκδοση είναι η 4.8.0, η οποία όμως δεν είναι προς τα πίσω συμβατή με την έκδοση 3. Η έκδοση 3 είναι πιθανόν να βρεθεί σε παλιά συστήματα, με κάρτες γραφικών που δεν υποστηρίζονται από τους νεότερους εξυπηρετητές XFree86 4 και X.Org. Από το 2004 περίπου, και οι δύο εκδόσεις του XFree 86 έχουν αντικατασταθεί από τον X.Org, σε όλες τις διανομές.

Ρύθμιση

Η ρύθμιση του XFree86 3 μπορεί να γίνει είτε με επεξεργασία του αρχείου ρυθμίσεων, είτε με χρήση βοηθητικών εργαλείων, όπως τα xf86config, Xconfiguratorκαι XF86Setup.

Αρχείο ρυθμίσεων

Το αρχείο ρυθμίσεων του XFree 86 3 ονομάζεται XF86Config, και συνήθως βρίσκεται στο /etc ή στο /etc/X11. Ωστόσο, η παρουσία αυτού του αρχείου σε ένα σύστημα δεν συνεπάγεται την λειτουργία του XFree 86 3, μια που και η έκδοση 4 μπορεί να χρησιμοποιεί το ίδιο όνομα για το αρχείο ρυθμίσεών της.

Τα αρχεία ρυθμίσεων των εκδόσεων 3 και 4 είναι παρόμοια. Οι βασικές διαφορές είναι:

  1. Στην έκδοση 3 δεν υπάρχει η λέξη-κλειδί Option, αλλά τα ονόματα των επιλογών και οι τιμές τους συντάσσονται ως ζεύγη κλειδιών-τιμών.
  2. Στην έκδοση 3 δεν υπάρχει η ενότητα ServerLayout.
  3. Στην έκδοση 3 δεν υπάρχουν στις ενότητες οι οντότητες Identifier και Driver. Αυτό κάνει την έκδοση 3 λιγότερο ευέλικτη, αφού σε κάθε αρχείο ρυθμίσεων μπορεί να οριστεί μόνο μία φορά κάθε συσκευή (π.χ. μόνο ένα πληκτρολόγιο, μόνο ένα ποντίκι, μόνο μία κάρτα γραφικών).
  4. Στην έκδοση 3 οι ρυθμίσεις του ποντικιού ανήκουν στην ενότητα Pointer, ενώ στην 4 ανήκουν στην InputDevice, όπως και του πληκτρολογίου.

Εργαλείο XFree86

Για μια αρχική ρύθμιση του XFree86, ενώ δεν τρέχει ο εξυπηρετητής, εκτελέστε:

XFree86 -configure

Αυτό θα δημιουργήσει ένα αρχείο με το όνομα XFree86Config.new μέσα στον φάκελο /root, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε τις δικές σας τροποποιήσεις.

Δείτε επίσης

Facepalm of the day

Cisco switches will allow you to add a Vlan to one or more interfaces, even if the Vlan does not exist on the device. MAC addresses will then appear in the MAC database as expected, but traffic will not flow.

Μεταβλητές περιβάλλοντος

Ένας κατάλογος με μεταβλητές περιβάλλοντος, με περιγραφή των περιεχομένων τους. Ο κατάλογος δεν είναι πλήρης, ούτε και υπάρχουν όλες οι μεταβλητές σε όλες τις διανομές, ή σε όλες τις εκδόσεις της ίδιας διανομής.

Όνομα Περιγραφή
$BASH_VERSINFO Περιέχει μόνο την κύρια έκδοση του Bash, π.χ. 4.
$BASH_VERSION Περιέχει την πλήρη έκδοση του Bash, π.χ. 4.2.45(1)-release
$EDITOR Περιέχει την προτίμηση σε επεξεργαστή κειμένου (π.χ. Vi, Emacs).
$LANG Περιέχει το locale που χρησιμοποιείται στο σύστημα σε περίπτωση που δεν είναι ορισμένες οι μεταβλητές τοπικότητας (μπορείτε να τις δείτε με την εντολή locale).
$MAILCHECK Καθορίζει πόσο συχνά (σε δευτερόλεπτα) το BASH θα ελέγχει αν ο χρήστης έχει email, οπότε και εμφανίζει ένα μήνυμα όμοιο με You have new mail in /var/spool/mail/root πριν από το prompt.
$OLDPWD Περιέχει την απόλυτη διαδρομή του αμέσως προηγούμενου φακέλου στον οποίο βρισκόταν ο χρήστης.
$PATH Μια λίστα από διαδρομές φακέλων (χωρισμένες μεταξύ τους με διπλή τελεία :), στους οποίους αναζητά το κέλυφος τα εκτελέσιμα αρχεία των εντολών που πληκτρολογεί ο χρήστης. Αν υπάρχουν περισσότερα από ένα εκτελέσιμα με το ίδιο όνομα, έχει προτεραιότητα εκείνο του οποίου η διαδρομή συναντάται νωρίτερα στην $PATH.
$PWD Περιέχει την απόλυτη διαδρομή του φακέλου στον οποίο βρίσκεται εκείνη τη στιγμή ο χρήστης.
$SHELL Περιέχει την απόλυτη διαδρομή του κελύφους που χρησιμοποιείται. Στις περισσότερες διανομές, από προεπιλογή είναι το /bin/bash.
$XDISPLAYMANAGER Η τιμή είναι είτε XDM, είτε GDM, είτε KDM, ανάλογα με τον προεπιλεγμένο διαχειριστή παραθύρων του γραφικού περιβάλλοντος. Η τιμή συχνά καθορίζεται μέσα στο αρχείο /etc/sysconfig/desktop.
$HOME Η μεταβλητή `$HOME` περιέχει τη διαδρομή για τον προσωπικό φάκελο του χρήστη. Μπορεί να φανεί χρήσιμη σε περιβάλλοντα στα οποία οι προσωπικοί φάκελοι των χρηστών συνδέονται σε πολλά συστήματα ταυτόχρονα μέσω δικτύου (για παράδειγμα μέσω NFS), και η σύνδεση γίνεται σε διαδρομή διαφορετική από την προεπιλεγμένη, για παράδειγμα στο /usr/homes αντί στο /home.

/etc/deluser.conf

The /etc/deluser.conf configuration file contains the defaults for deluser, the tool for deleting users from a system usually found on Debian-based systems. An example of the file:

# /etc/deluser.conf: `deluser' configuration.

# Remove home directory and mail spool when user is removed
REMOVE_HOME = 0

# Remove all files on the system owned by the user to be removed
REMOVE_ALL_FILES = 0

# Backup files before removing them. This options has only an effect if
# REMOVE_HOME or REMOVE_ALL_FILES is set.
BACKUP = 0

# target directory for the backup file
BACKUP_TO = "."

# delete a group even there are still users in this group
ONLY_IF_EMPTY = 0

# exclude these filesystem types when searching for files of a user to backup
EXCLUDE_FSTYPES = "(proc|sysfs|usbfs|devpts|tmpfs)"

rpm

Στις διανομές που είναι βασισμένες στο Red Hat (Fedora, CentOS, και εν μέρει Mandriva, OpenSUSE) το πρόγραμμα rpm μπορεί να διαχειριστεί πακέτα λογισμικού.

Επιλογές

Επιλογή Περιγραφή
--checksig Εντοπίζει την ψηφιακή υπογραφή ενός πακέτου .rpm ώστε να διαπιστωθεί η αυθεντικότητά του.
-e Απεγκαθιστά ένα πακέτο.
-F Αναβαθμίζει ένα πακέτο μόνο αν αυτό προϋπάρχει σε προηγούμενη έκδοση.
-i Εγκαθιστά ένα πακέτο για πρώτη φορά, δηλαδή δεν πρέπει στο σύστημα να υπάρχει ήδη πακέτο με το ίδιο όνομα. Αν υπάρχει τέτοιο πακέτο και είναι σε προηγούμενη έκδοση, δεν το αναβαθμίζει.
-i --test Χωρίς να εγκαθιστά το πακέτο, ελέγχει αν είναι δυνατή η εγκατάσταση. Ο πιο χρήσιμος έλεγχος που εκτελεί είναι για την ικανοποίηση των εξαρτήσεων.
-q Εξετάζει ένα πακέτο. Αν είναι εγκατεστημένο, επιστρέφει τον αριθμό έκδοσης.
-qa Επιστρέφει μια λίστα με όλα τα εγκατεστημένα πακέτα. Χρήσιμο αν θέλετε να πάρετε αυτή τη λίστα και να εγκαταστήσετε ακριβώς τα ίδια πακέτα σε ένα άλλο σύστημα.
-qi Επιστρέφει πληροφορίες για ένα εγκατεστημένο πακέτο. Η έξοδος είναι παρόμοια με εκείνη της εντολής yum info.
-U Εγκαθιστά ένα πακέτο, ή αν υπάρχει σε προηγούμενη έκδοση το αναβαθμίζει.

yum

Το yum είναι ένας μετα-διαχειριστής πακέτων, μπορεί να αναζητήσει για πακέτα λογισμικού σε πηγές που έχει ορίσει ο χρήστης, να τα κατεβάσει από το διαδίκτυο, να επιλύσει τις εξαρτήσεις τους, να τα εγκαταστήσει, και να τα απεγκαταστήσει.

Μπορεί επίσης να εγκαταστήσει ή να ενημερώσει σε νεότερη έκδοση ένα πακέτο .rpm το οποίο έχει κατεβάσει ο χρήστης, αλλά ταυτόχρονα να προσπαθήσει να επιλύσει τις εξαρτήσεις από τα αποθετήρια, με τις εντολές yum localinstall και yum localupdate αντίστοιχα.

Επιλογές

list
Αν εκτελεστεί χωρίς καμμιά παράμετρο, εμφανίζει μια λίστα με όλα τα πακέτα που είναι διαθέσιμα για εγκατάσταση από όλα τα ενεργοποιημένα αποθετήρια. Το πλήθος αυτών των πακέτων ανέρχεται συνήθως σε μερικές δεκάδες χιλιάδες. Αν δοθεί ως παράμετρος ένα όνομα πακέτου, τότε εμφανίζει πληροφορίες για την εγκατεστημένη έκδοση του πακέτου (αν υπάρχει) και την νεότερη διαθέσιμη έκδοση στα αποθετήρια (αν υπάρχει).
info
Εμφανίζει πληροφορίες για ένα πακέτο. Η έξοδος είναι παρόμοια με εκείνη της εντολής rpm -qi.
update
Αναβαθμίζει όλα τα εγκατεστημένα πακέτα στην πιο πρόσφατη έκδοση που υπάρχει διαθέσιμη στα repositories, μαζί με τις εξαρτήσεις τους.
update REGEX
Αναβαθμίζει όλα τα εγκατεστημένα πακέτα, το όνομα των οποίων ταιριάζει στην κανονική έκφραση REGEX, στην πιο πρόσφατη έκδοση που υπάρχει διαθέσιμη στα repositories, μαζί με τις εξαρτήσεις τους.
update --obsoletes
Αναβαθμίζει όλα τα εγκατεστημένα πακέτα στην πιο πρόσφατη έκδοση που υπάρχει διαθέσιμη στα repositories, μαζί με τις εξαρτήσεις τους. Στους ελέγχους για νέες εκδόσεις συμπεριλαμβάνονται και πακέτα που έχουν ξεπεραστεί. Η επιλογή αυτή είναι χρήσιμη για την αναβάθμιση σε νέες εκδόσεις ολόκληρων διανομών.
upgrade
Ίδιο με το yum update --obsoletes.

less

less, similarly to more, can display a page-by-page view of a text document, on the command line. Compared to more, less has more features, the most significant of which is backwards scrolling. In a sense, less is like a version of Vi, but with a restricted feature set.

Navigation

You can navigate in a document with less:

  • Downwards, one line at a time with Enter or Down arrow.
  • Upwards, one line at a time with Up arrow.
  • Downwards, one page at a time with Spacebar, or Ctrl+V, or PageDown.
  • Upwards, on page at a time with Esc+V or PageUp.

Searching

You can search forwards in a document in less with the / key, which will take you to the first instance of the search term used, after the current line. You can also search backwards in the document, by prefixing you search term with ? instead of /.

In both cases, you can jump to the next instance of the search term with n, and to the previous one with N.

Exiting

You can exit less with the q key, or with Ctrl+C.

About

Hello, I'm Marios Zindilis and this is my website. Opinions are my own. You also find me on LinkedIn and GitHub.

Unless otherwise specified, content is licensed under CC0.

Search