XFree86 3

Ο εξυπηρετητής X XFree86 3 είναι η παλιά και πλέον παρωχημένη έκδοση της σειράς XFree 86. Η τελευταία έκδοση είναι η 4.8.0, η οποία όμως δεν είναι προς τα πίσω συμβατή με την έκδοση 3. Η έκδοση 3 είναι πιθανόν να βρεθεί σε παλιά συστήματα, με κάρτες γραφικών που δεν υποστηρίζονται από τους νεότερους εξυπηρετητές XFree86 4 και X.Org. Από το 2004 περίπου, και οι δύο εκδόσεις του XFree 86 έχουν αντικατασταθεί από τον X.Org, σε όλες τις διανομές.

Ρύθμιση

Η ρύθμιση του XFree86 3 μπορεί να γίνει είτε με επεξεργασία του αρχείου ρυθμίσεων, είτε με χρήση βοηθητικών εργαλείων, όπως τα xf86config, Xconfiguratorκαι XF86Setup.

Αρχείο ρυθμίσεων

Το αρχείο ρυθμίσεων του XFree 86 3 ονομάζεται XF86Config, και συνήθως βρίσκεται στο /etc ή στο /etc/X11. Ωστόσο, η παρουσία αυτού του αρχείου σε ένα σύστημα δεν συνεπάγεται την λειτουργία του XFree 86 3, μια που και η έκδοση 4 μπορεί να χρησιμοποιεί το ίδιο όνομα για το αρχείο ρυθμίσεών της.

Τα αρχεία ρυθμίσεων των εκδόσεων 3 και 4 είναι παρόμοια. Οι βασικές διαφορές είναι:

  1. Στην έκδοση 3 δεν υπάρχει η λέξη-κλειδί Option, αλλά τα ονόματα των επιλογών και οι τιμές τους συντάσσονται ως ζεύγη κλειδιών-τιμών.
  2. Στην έκδοση 3 δεν υπάρχει η ενότητα ServerLayout.
  3. Στην έκδοση 3 δεν υπάρχουν στις ενότητες οι οντότητες Identifier και Driver. Αυτό κάνει την έκδοση 3 λιγότερο ευέλικτη, αφού σε κάθε αρχείο ρυθμίσεων μπορεί να οριστεί μόνο μία φορά κάθε συσκευή (π.χ. μόνο ένα πληκτρολόγιο, μόνο ένα ποντίκι, μόνο μία κάρτα γραφικών).
  4. Στην έκδοση 3 οι ρυθμίσεις του ποντικιού ανήκουν στην ενότητα Pointer, ενώ στην 4 ανήκουν στην InputDevice, όπως και του πληκτρολογίου.

Εργαλείο XFree86

Για μια αρχική ρύθμιση του XFree86, ενώ δεν τρέχει ο εξυπηρετητής, εκτελέστε:

XFree86 -configure

Αυτό θα δημιουργήσει ένα αρχείο με το όνομα XFree86Config.new μέσα στον φάκελο /root, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε τις δικές σας τροποποιήσεις.

Δείτε επίσης

Posted on