VirtualBox: «Φρέσκια» εγκατάσταση λειτουργικού εύκολα και γρήγορα

Αν χρησιμοποιείτε το VirtualBox με εικονικές μηχανές για πειράματα ή για μελέτη, σίγουρα θα χαλάτε αρκετές εγκαταστάσεις (βλ. και Σωτήρης Τσιμπώνης, Red Hat Certificate Exam Preparation). Ο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να έχετε μια «φρέσκια» εγκατάσταση λειτουργικού για νέα πειράματα, είναι να εξάγετε μια εικονική μηχανή που μόλις εγκαταστήσατε.

Από τα μενού του VirtualBox επιλέξτε File και μετά Export Appliance, επιλέξτε μια από τις εγκατεστημένες εικονικές μηχανές που θέλετε να αποθηκεύσετε στην τρέχουσα κατάστασή της, και δώστε της ένα όνομα. Το VirtualBox θα χρειαστεί τώρα μερικά λεπτά για να αποθηκεύσει την μηχανή, σε μορφή αρχείου Open Virtualization Format, η οποία υποστηρίζεται επιπλέον και από άλλα προγράμματα για εικονικές μηχανές, όπως το VMWare.

Όταν θα χρειαστείτε την φρέσκια εγκατάσταση, για να ξαναρχίσετε να την χαλάτε από την αρχή, από τα μενού του VirtualBox θα επιλέξετε File και Import Appliance, και θα διαλέξετε το αρχείο .ova που δημιουργήσατε με την προηγούμενη διαδικασία. Το VirtualBox θα χρειαστεί και πάλι μερικά λεπτά για να δημιουργήσει την μηχανή.

Posted on